Hvad Gud gør, er altid det rigtige.

“Hvis vi bliver tvunget til at vælge mellem civilisationens barbarer og barbariets civiliserede, ville vi vælge barbarerne. Men gudskelov er der et andet valg. Intet hovedkulds fald er nødvendigt, og man behøver hverken styrte fremad eller tilbage. Hverken despoti eller terror. Vi går ind for fremskridtet med en behagelig hældning. Det hjælper Gud med. At gøre skråninger blidere, det er hele Guds politik.”

Efter en hæsblæsende scene hvor den nu halvgamle hovedperson Jean Valjean på næsten mirakuløs og superatletisk vis formår at flygte ud ad et vindue en vinterkold og mørk aften, går der igen religiøst og politisk manifest i “De elendige”. Ovenstående er et lillebitte citat fra en meget (meget!) lang passage, hvor Hugo (igen igen) fuldstændigt har forladt handlingssporene og alle karaktererne til fordel for denne ideologiske gigantpamflet. Læg også mærke til, at den alvidende fortællerstemme her omtaler sig selv i flertal. Patos kender ingen grænser, og det er sagt med al kærlighed til Hugo.

Og nu ved jeg jo også, hvad Guds politik er: pragmatisme.

Status: Jeg er på side 1088 ud af 1874. (Hvis du ikke ved, hvad jeg taler om og gerne vil vide det, kan du klikke her.)

IMG_9666
Jeg ligger og læser og er forkølet og er MINDST lige så elendig som de elendige i “De elendige” og de er virkelig elendige!

Du er velkommen til at kommentere

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s